19 de juliol 2006

Espeleologia

Tot el que puja, baixa. Doncs no podiem baixar més, aquest cop roca subterrània. Les coves de l'Espluga de Francolí. Tot va ser idea del Ferry, però no vam tardar gens en apuntar-nos hi. Comencem l'aventura.. el primer pas és posar-se el tratge tèrmic. En el vestidor es viuen autèntiques escenes de cinema còmic.
A l'expedició ens acompanyen un grup de russos, una parella i un matrimoni amb un nen. En total som 15 acompanyats de dos monitors molt de la conya.

Una agradable nova experiència comença quan ens fan entrar amb el tratge ja posat en una bassa d'aigua per aclimatar-nos al medi. Els carburs fan una pudor considerable i és que el de'n Ferry té una mica de fuga... però al final ho solucionem. Entrem a les coves per la part de museu i de seguida que arribem al fons ja trobem el primer pas és un foradet que sembla que no hi hagi de passar ningú, però s'hi passa molt bé i fàcil. Les aparences enganyen. Anem agafant el gustillo a l'aigua freda i a la reconfortant temperatura de 15 graus. En Gispie i jo estem de primera, però en Xals es pela de fred.
És un contrast sorprenent. Aquelles roques que escalant anem pujant, que són tant fortes i semblen tant indestructibles al pas del temps, i ara en tenim unes de molt semblants damunt, per sobre del cap.
Anem passant túnels i escórrecs i anem entrant a "sales" on ens fan explicacions tècnico-històriques de la cova. El moment culminant és quan en una d'elles ens dónen un fang per a que ens empastifem la cara. Diuen que fa tornar la pell més fina, però a mi em sembla que funciona més aviat com un protector tèrmic per la cara, que no portem coberta. I és que ara entrem a la part més fonda de la cova, i per tant més freda. Hi ha uns brolladors d'aigua que podríem dir que són l'origen dels escórrecs per on hem passat.
Al sortir ens avisen que segurament trobarem un grup de visitants "normals" de les coves-museu, i que ens miraran amb cara d'estranyats. Efectivament els trobem i de sobte ens convertim en homes de Neantherxals i de Cromalord. Fa força efecte veure'ns amb la cara enfangada i fent el troglodita.. molt divertit!
Un cop a fora ens ruixen per desenfangar-nos i després d'una dutxa ràpida ja hem acabat la nostra primera experiència espeleològica. Lògicament no deixarem que sigui la única.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici